Şarap Baş Ağrıtır mı? - Kilo Almak | Kilo Vermek | Keten Tohumu | Diyet | Kilo Alma |






           

19 Kasım 2007 Pazartesi

Şarap Baş Ağrıtır mı?

"California Üniversitesi'nde araştırmacılar, kırmızı şarapta 'baş ağrısına neden olan' kimyasalların miktarını tespit edecek bir cihaz üretti."

Araştırmacılar, şarap, peynir, çikolata, zeytin gibi fermente edilmiş ya da salamura gıdalarda doğal olarak bulunan 'biyojen amin' adlı kimyasal maddenin oranını kolayca ölçecek pratik bir cihaz geliştirdi.

Vücut kimyası ile ilişkili
Sonuçları, Analitik Kimya dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten Richard Mathies, "yenilen gıdaların, vücut kimyasıyla inanılmayacak derecede ilişkisi olduğunu" belirtti.

Bilim adamları, şarap içtikten sonra baş ağrısı çeken kişilerin, aminoranı yüksek gıdalardan uzak durması gerektiğini belirterek, bu gıdaların yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve adrenalin seviyesinde yükselme gibi etkiler de yaratabileceği uyarısında bulundu.

5 dakikada sonuç alınıyor
Prototipi küçük bir evrak çantası boyutunda olan yeni cihazın, bir damla şaraptaki amin oranını beş dakika içinde tespit edebildiği belirtiliyor.
Cihazın, kişisel kullanıma uygun olacak ve taşınabilecek boyutlara indirilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydediliyor.

En yüksek oran kırmızı şarapta
Diyetisyenler ve uzmanlar, şimdilik sadece sıvılar için kullanılan yeni cihazın, amin hassasiyeti olan kişiler için kolaylık sağlayabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar, en yüksek amin oranının kırmızı şarap ve Japon rakısında (sake), en düşüğünün birada olduğunu belirtiyor.

Hiç yorum yok: