23 Kasım 2007 Cuma

Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin

Sütün içeriğindeki enzimlerin, kilo kontrolü sağlayarak özellikle diyet dönemlerinde sağlıklı kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

ŞANLIURFA - Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği işbirliği ve Tetra Pak A.Ş’nin desteğiyle osteoporoza (kemik erimesi) karşı başlatılan “Osteoporozdan korunmak için... Sağlık için... Sağlıklı süt için” kampanyasıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları, Kütahya’nın ardından Şanlıurfa’da devam etti.

“Hayata karşı hep dimdik durun, sağlıklı süt için” sloganıyla yürütülen kampanya kapsamında Şanlıurfa Devlet Hastanesi Konferans Salonunda, 136 kişilik sağlık ocağı personeline bir günlük eğitim verildi.

Eğitim çalışmasının ardından yapılan yazılı açıklamada, kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için ihtiyaç duyulan kalsiyumun ilerleyen yaşlarda büyük bir kısmının kaybolması anlamına gelen osteoporozun, genellikle ileri yaşlarda görülse de temelinin çocukluk ve ergenlik dönemine dayandığı belirtildi.

Osteoropozun sağlıklı süt tüketimi, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile önlenebilen bir hastalık olduğuna işaret edilen açıklamada, bu hastalığın en çok menopoz dönemindeki kadınları etkilediği bildirildi.

Çocuk ve gençlerde kemik kütlesini maksimuma çıkarma, yetişkinlerde kemik kütlesini koruma ve menopoz döneminde kemik kütlesindeki kaybı azaltmanın en önemli yolunun sağlıklı süt tüketimi olduğuna işaret edilen açıklamada, osteoporozdan korunmak için hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli olarak sağlıklı süt içmek gerektiğine değinildi.

“KİLO KONTROLÜNÜ DE SAĞLIYOR”
Osteoporozun, Türkiye’de özellikle ileri yaştaki kadınlarda sıklıkla görülen ve 8 milyon kişinin yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyen, ancak önlenebilen bir kemik hastalığı olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu hastalığın tedavisi devlet bütçesinde önemli bir yer teşkil ediyor. Kemik sağlığını korumanın ve osteoporozla savaşmanın en önemli yolu dengeli beslenme ve düzenli süt tüketimidir. Çünkü süt, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyumun en önemli kaynağıdır. Bu hastalıktan korunmak için her gün yetişkin bireylerin 2 su bardağı, çocukların, ergen dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2 ile 4 bardak sağlıklı süt içmeleri gerekiyor. Sütün içeriğindeki enzimler, kilo kontrolü sağlayarak, özellikle diyet dönemlerinde sağlıklı kilo kaybına yol açıyor. Günde 1 litre sağlıklı sütün vücuda katkısını 17 kilogram elma, 3 kilogram çavdar ekmeği veya 13,5 kilo sığır eti sağlayabiliyor.”

TÜRKİYE’DE SÜT TÜKETİMİ
Türkiye’nin süt tüketiminde kişi başına yıllık 24 litre ile dünya ortalamasının gerisinde yer aldığının belirtildiği açıklamada, bu tüketimin sadece 10 litresinin işlenmiş veya paketlenmiş sağlıklı süt, geri kalan 14 litresi ise açıkta satılan sütlerin oluşturduğu kaydedildi.

Avrupa ülkelerinde kişi başına yıllık süt tüketiminin 100 litrenin üzerinde olduğu belirtilen, sağlıklı sütün, protein, riboflavin, A vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi önemli temel besin ögelerini içerdiğine değinildi.

Erken yaşlarda yüksek kemik yoğunluğunun hayatın ilerleyen yıllarında kemik sağlığını arttırdığı belirtilerek, 50 yaşında bir kadının hayat boyu kalçasını kırma riskinin yüzde 17 olduğu, kalçasını kıran kadınların dörtte birinin bir daha hiç ayağa kalkamadığı kaydedildi.

Kampanya, bundan sonraki dönemde Ankara, Mersin, Nevşehir, Çankırı, Afyon, Isparta, Hatay, Kütahya, Kayseri ve Tokat’ta da devam edecek.

Devamını okuyun >>>

Diyet Hapları Çok Fazla Kilo Kaybı Sağlayamıyor

Diyet hapları kilo vermede sanılanın aksine, çok etkili değil. Hapları çok düşük kilo kaybına yol açıyor, sağlık sorunlarını azaltmaya da yardımcı olmuyor...

Kanada’da yapılan bir araştırma diyet haplarının çok az kilo kaybına yol açtığını ve uzun vadede beklenen faydaları sağlamadığını gösterdi.

Üç diyet hapının incelendiği araştırmaya göre, çoğu yüz kilonun üzerinde olan obez hastalar haplarla yüzde 5 ila 10 oranında kilo kaybı sağlasalar da, bu obeziteyle yol açtığı sağlık sorunlarının aşılmasında yeterli olmuyor.

Hapların,, uzun vadede özellikle kalp üzerindeki yan etkileri de düşünüldüğünde uzmanlar, “az yemek bol egzersiz” formülünü öneriyor.

Devamını okuyun >>>