2 Nisan 2008 Çarşamba

Diyet Hataları

Diyet yapıp kilo vermek isterken en fazla yapılan hataları sizler için derledik.
Uzman kontrolünde diyet yapmayan kişiler zayıflama süreçlerinde almaları gerekenden fazla kalori alıp kendilerini diyet yapıyor sanabilirler. Bunun için diyetinizin size özel olduğundan emin olun.

1: HIZLI YEMEK
Hızlı yemek yeme yarışmaları dışında, rekor kırmak istermişçesine hızlı yemek yemenin kimseye yararı yok. Hızlı yaşam ve iş çevremiz hepimizi aceleci kişiliklere çevirmiş olsa da yemek zamanı kişiye özeldir, her öğün yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketilmelidir.

2: ÖĞÜN ATLAMAK
Araştırmalar kahvaltı yapmayanların, yapanlara oranla daha kilolu olduklarını gösteriyor. Öğün atlayarak daha başarılı kilo verilecektir yönünde yanlış bir inanış var. Ancak gerçek şu ki günde 3 öğünden az yiyenler, gün sonunda çok daha fazla kalori alır. Güne kalorisi dengeli, lif oranı yüksek, besleyici bir öğünle başlayıp, az az ve sık sık beslenmeye devam edin.

3: SIVI NASILSA DEYİP GEÇMEK
Alkol, kremalı tatlı kahveler, meyve konsantreleri, şekerli çaylar ve meşrubatlar sinsice kilo alımını hızlandırabilecek, besin değeri düşük ve yüksek kalorili içeceklerdir. Yapılan bir çalışma, Amerikalıların günlük kalorilerinin ortalama yüzde 21’ini meşrubatlardan aldıklarını gösteriyor. İçecekler tokluk duygusu vermediğinden daha fazla yemeye teşvik eder. Unutmayın, küçük değişiklikler büyük kalori tasarrufu yapmanıza yardımcı olabilir.

4: BÜYÜK PORSİYONLAR
Mide doygunluğundan çok, göz doygunluğuna dikkat edin. Restoranlarda, izlediğimiz reklam ve filmlerde büyük ebatlarda yenen yemekleri görmeye alışan beynimiz, evde de bu ebatları aramaya yönelebilir. Öncelikle mide kapasitenize uygun, makul porsiyonlarda yemeği, ekstra büyük menüler seçmemeyi, restoranların küçük bir ekstra ile verecekleri promosyonlara hayır demeyi öğrenin. İhtiyacınızdan fazlasını yemeyin, yemek sonrası duyabileceğiniz rahatsızlığı anımsayın.

5: SAĞLIKSIZ EKSTRALAR
Diyet yapmanın salata ve sebze yemek ile diyet kola içmekten ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Güzelliğin zayıf olmaktan geçtiği inancının yaygın olduğu günümüzde değişen yemek kültürümüz, restoran mönülerinde salataları ana yemek olarak görmeye başlamamıza neden oldu. Ancak eklenen ekstra soslar ve malzemelerle mükellef bir ana yemeğin kalorisine ulaşabilecek salatalarınızı doğru süslemeniz gereğini unutmayın.

6: ŞUURSUZCA YEMEK“Şuursuz yemek yeme” adeta bir hafıza kaybı yaşayıp bilinçsizce bulunan yemeklere saldırmaktır. Yemek yemek nefes almak gibi kişilerin fizyolojik ihtiyaçları için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve zevk alma duyusu olarak kullanılmamalı. Her ekstra kaçamağın, karın ve bel bölgenizde çıkacak ekstra katlar olarak size döneceğini unutmayın.

7: ŞOK DİYETLERE İTİBAR ETMEK
Büyük vaatlerle hızla yayılan medyatik diyetlerin başında düşük karbonhidrat içeriği olan programlar geliyor.

Özellikle Amerikan halkının 10 milyondan fazlasının kalbini feth eden bu diyetler uzun vadede baş ağrısı, mide bulantısı, sersemlik ve kendini yorgun hissetme halleri yaratabilir. Bu tarz tek tip kalori kısıtlı diyetler uzun vadede kişilerde kalori atakları yaratarak, yoğun kalorili besinlere saldırılara neden olabilir. Bu nedenle en doğru yanıtı, kişiye özel diyetlerle alabilirsiniz.

8: NASILSA KİLO VEREMİYORUM DEMEK
Tartı ibresi düşüşü göstermeyince pek çok kişi hemen çok ciddi kalori kısıtlamaları yaparak kilo kaybı sağlamaya çalışır. Oysa ki günlük alınan kaloriyi çok fazla düşürdüğümüz zaman vücut direnç gösterebilir ve yağ kaybı yavaşlayabilir. Bu durumda enerji alımını düşürmekten çok, harcamayı artırmak daha faydalı bir etki yaratacaktır.

9: DIŞARIDA YERKEN İPİN UCUNU KAÇIRMAK
Yemek fizyolojik ihtiyacımız olduğu kadar aynı zamanda sosyal içerikli keyif alınan bir ihtiyaçtır. Özellikle kadınların çalışma hayatına daha fazla dahil olması, dışarıda yemek yeme sıklığını da artırdı. Buradaki en önemli nokta her dışarıda yemek olayını şölene çevirmemek, makul ve doğru seçimler yaparak diyet yolundaki başarı ivmesini düşürmemektir.

10: KENDİNİZİ İNANMAMAK
Merdivenin en uç noktasını görmek zorunda değilsiniz, önemli olan her adımda hedefe yaklaşıyor olduğunuzu bilmekte. Diyetinizdeki sinsi hataları bertaraf ederek hedefe ulaşmak için küçük başarılardan keyif almalı, takdir etmeli ve kendinize inanmalısınız.

Diyette olduğunuzu düşünmeyin. Kalorileri ve diyet yemeklerini düşünmekten çok, beslenme biçiminizde yapmakta olduğunuz hataları ve size kilo aldıran suçluları tespit etmeye çalışın. Sürekli diyette olduğunuzu düşünmek, yemeğe karşı kuşkucu olmanıza, yeme atakları geliştirmenize ve erken havlu atmanıza neden olabilir.

Devamını okuyun >>>

Doğal yoldan kilo verme

Yazın gelmesiyle birlikte sıkı rejim listeleri de görünür yerlere asılıp, uygulanmaya başlarken; uzmanlar, kilo vereyim derken sağlıktan olunmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yazın gelmesiyle birlikte hemen sıkı rejimlere başladınız değil mi? Fakat bunu yapayım derken bitkin düşebilir, tatilin tadını çıkarmaktan mahrum kalabilirsiniz. Dönemlik sıkı rejimler uygulayıp ani şekilde kilo verebilirsiniz ama birkaç püf noktaya dikkat ederseniz hem doğal olarak zayıflayacaksınız hem de kilonuz sabit kalacak.

Uzmanlar, sağlıklı kilo verebilmek için üç öğün yerine altı öğün yemek yenilmesini, ancak porsiyonların küçültülmesini öneriyor. Sık aralıklarla beslenmenin, gereğinden fazla yemeyi ve kaçamakları önlediğini vurgulayan uzmanlar, “Çünkü sık sık beslendiğiniz için açlık hissi duymazsınız. Acıkmayı önlediğinden, sonraki öğüne çok acıkmamış olarak ulaşacağınız için daha az besinle doyarsınız” diyorlar.

Uzmanlar, yağsız et yemeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Daha fazla sebze, mevye ve tahıl grubunu tercih edin. Kırmızı et yerine derisiz tavuk, hindi ve balığın beyaz etlerini tüketin” önerisinde bulunuyor.

Yağ oranı düşük besinlerin tercih edilmesi gereğine işaret eden uzmanların diğer önerileri ise şöyle:

Yağı alınmış yoğurt yiyin. Yemekten kalkar kalkmaz dişlerinizi fırçalayın. Yemeğe küçük bir kase dolusu çorba veya salatayla başlayın. Erken yemek yiyin. Özellikle sabah kahvaltılarında karnınızı iyice doyurun. Gece yememeye özen gösterin. Lifli sebzelere ağırlık verin. Fazla kalori veren yiyeceklerden ve çikolata dahil şekerlemelerden uzak durun. Yemeklere koyduğunuz yağ miktarını azaltın. Yemeklerin suyundan daha çok posa kısmını tercih edin.

Bol sebze ve meyve tüketin. Cips, yağlı patlamış mısır, yağlı kraker, börek, çörek, pasta vb. yiyecekleri tüketmekten kaçının veya seyrek ve az miktarda tüketin. Bol bol su için. Kızartma yerine fırın, haşlama ya da ızgara yiyecekler tercih edin. Krema yerine un, nişasta, patates kullanın. Sıvı yağı tercih edin. TV izlerken yemek yeme huyundan vazgeçin. Ayakta değil masada yemek yiyin.

Uzmanlar, hareket etmenin çok önemli olduğunu da kaydederek, “Asansör yerine merdiven kullanmayı alışkanlık haline getirin. Oturduğunuz yerde kol ve bacak hareketleri yapın. Her zaman hızlı tempoyla yürüyün. Okurken ve televizyon izlerken dik oturun. Düzgün durmak, daha çok kalori yakmanızı sağlar” ifadesini kullanıyorlar.

Devamını okuyun >>>

Sağlıklı yaşamak için öneriler

1- Kepekli ürünler tüketin. Haftada dört kez kepek içeren ekmek, makarna ya da kabuklu pirinç tüketmek kanser riskini yüzde 40 azaltıyor.

2- Sebze-meyve, özellikle de domates, kırmızı üzüm, brokoli yiyenlerde kalp krizi, kanser ve şeker hastalığı riski düşüyor.

3- Hamburger, patates kızartması vs. gibi yiyecekleri tüketmeden önce kalp hastalıklarının üçte birinin bu yiyecekler yüzünden ortaya çıktığını hatırlayın.

4- Kansere karşı doğal bir koruyucu olan selenyum fındık, fıstık, balık, tahıl gibi ürünlerde bol miktarda bulunuyor.

5- Düzenli olarak balık yemek kalp riskini azaltıyor, ayrıca balıkta bulunan yağlar bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.

6- Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanser riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor. Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek tansiyona neden olabiliyor.

7- Yeni bir araştırmaya göre, kilolu insanların aldıkları her yeni kilo ömürlerini 20 hafta kısaltıyor. Fazla kiloları vermek kalp, kanser, eklem iltihabı hastalıklarından koruyor.

8- Egzersiz yapmak ve yağı, tuzu azaltmak kolesterolü düşürüyor, bu da kalp krizi ve felçten korunmanızı sağlıyor.

9- Böğürtlen bakterilerin dişe yapışmalarını engelleyerek diş eti hastalığı riskini azaltırken, elma, portakal, havuç, ıspanak gibi lifli yiyecekler de dişleri güçlendiriyor.

10- Su içmeyi ihmal etmeyin: Günde beş bardak su içen kişilerde kolon kanseri riski yüzde 50 azalıyor.

Devamını okuyun >>>

Sağlıklı Kilo Almak

Sağlıklı bir şekilde kilo almak için neler yapmalı?

Neden kilo almak istenir?

•Yaşlılar, iştahsız oldukları için ya da sağlıklı yiyecekleri alamadıkları veya hazırlayamadıkları için sık sık istem dışı kilo kaybederler.

•Ciddi bir hastalıktan dolayı kilo ve kas kaybetmiş olabilirsiniz.

•Çok zayıf olduğunuz için biraz kilo aldığınızda daha iyi görünebileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz.

•Sporcular daha iyi performans gösterebilmek için kas geliştirmek ve kilo almak isteyebilirler.

Herkes Kolayca Kilo Alabilir mi?

Eğer sağlıklı ama zayıfsanız ve yüksek kalorili bir diyet uyguladığınızda bile kilo alamama problemi yaşıyorsanız ailenizin bireylerini inceleyin. Ailenizin genetik yapısı vücut tipinizin oluşumunda etkilidir.

Vücut, antrenmanlarla ve diyet uygulamasında yapılacak bir kaç değişiklikle bir seviyeye kadar değiştirilebilir. Bir maraton koşucusunun vücudunu hiçbir zaman bir amerikan futbolu savunma oyuncusunun vücuduna dönüştüremez.

Bir hastalık ya da ameliyat sonrası kaybettiği kiloları geri almak isteyen birisi, normalde zayıf olan birisinden daha kolay kilo alabilir.

Nasıl Kilo Alabilirim?

Kilo almak isteyen ortalama bir insan büyük porsiyonlu ve yüksek kalorili yiyecekler yemelidir. Hafif egzersizler, iştahınızı açılmasını ve yağ yerine kas olarak kilo almanızı sağlar.

• Normalde bir günde tükettiğiniz kaloriden 500 kalori daha fazla tüketerek başlayabilirsiniz. Bazı kişilerin ekstradan yaklaşık 1000 kalori tüketmesi gerekebilir. Gıdaların ambalajındaki besin tablosuna bakarak yiyeceklerin ne kadar kalori içerdiğini öğrenebilirsiniz.

• Gün içinde fırsat buldukça bir şeyler atıştırın.

• Genellikle yüksek kalori içeren gıdaları tüketin.

• Öğünlerde normal porsiyondan daha fazlasını yemeyi deneyin. Eğer iştahsızsanız yüksek kalorili ama küçük porsiyonlu gıdaları daha sık tüketmeye çalışın.

• Yağdaki kalori diğer bütün yiyeceklerdekinden daha fazladır: 1 çay kaşığı yağ 45 kalori içerir. Diyetinize; bitkisel yağlar, yumuşak margarinler, fıstık ezmesi ve avokado eklemek fazla yemek yemeden kalori alabilmenizi sağlar.

Doymuş yağlar yemeyin. Kolestrolünüzü ve diğer zararlı kan yağlarınızı yükseltirler.( günlük süt ürünlerinin tümü, tavuk derisi, sosis, ekşi krema, tereyağı, yağlı et, ve çeşitli işlenmiş atıştırmalık yiyecekler.)

• Yüksek kalorili bir diyet uyguluyor olsanız bile bunu, tam tahıllar, meyve ve sebzeler gibi işlenmemiş karbonhidratlarla ve yağsız süt, derisi ayıklanmış kümes hayvanı eti, balık, yumurta beyazı, fasulye, yağsız biftek gibi yağsız protein ürünleriyle destekleyerek sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Sporcular İçin Kilo Alma Yolları

Kas yapabilmenin bilinen tek ve güvenli yolu egzersiz yapmaktır.

Piyasadaki protein destekleri kilo almanıza yardımcı olmayacağı gibi diyetinize gereğinden fazla protein ekler.

Eğer destekleyici bir sıvı ürün satın alacaksanız bu ürünün, ihtiyacınız olan ekstra kaloriyi protein olarak değil karbonhidrat olarak içerdiğinden emin olun. Gereğinden fazla protein almanız kas büyümesini arttırmaz çünkü vücudunuzda protein deposu yoktur. Ekstra protein almanın en iyi yolu daha büyük porsiyonda yüksek proteinli gıdalar almaktır.

Karbonhidratlı gıdalar; tahıllar, meyveler, sebzeler, süt, yoğurttur ve bunlar kas yapımı için tercih edilen yakıtı sağlarlar. Eğer yeterince karbonhidrat almazsanız kaslarınız, spor yaparken iyi çalışmaz ve egzersiz sonrasında normal haline çabuk dönüşemez.

Devamını okuyun >>>

ŞİŞMANLAMA DİYETİ

Yaz geldi mi etraf diyet önerilerinden geçilmez oluyor. Gazetelerde zayıflama üzerine yazı dizileri, bedava el kitapçıkları, Hollywood diyetleri, Hülya Avşar tarifleri vs. vs. vs. Ama herkesin derdi kilo vermek mi? Hiç zayıflıktan şikayet eden yok mu? Tabii ki var! Kilo vermek ne kadar zorsa bazı insanlar için bunun tam tersini yapmak da ayrı bir sorundur. Bu yazımızda sağlıklı kilo alma yöntemlerinden bahsedeceğiz.
1. Günlük beslenme programınızı yaparken, miktarı az, enerji değeri yüksek yiyecekleri tercih etmeniz gerekir. Örneğin 1 kase sütlü tatlının içine 2 yemek kaşığı eklenmiş ceviz, porsiyon miktarını değiştirmez ama enerjisini artırmış olur.

2. Enerji ihtiyacımızı özellikle protein, vitamin ve mineral değeri yüksek olan yiyeceklerle karşılamalıyız. Kahvaltılarımızın vazgeçilmez içeceği olan çay yerine bir tatlı kaşığı pekmez ile hazırlanmış süt veya taze sıkılmış meyve suyu tüketerek, sabah içeceğimizin hem kalori hem de besin değerini yükseltmiş oluruz.

3. Yemeklerinizde bol baharat kullanın. Özellikle kırmızı biber, nane, kimyon iştahınızın açılmasını sağlar.

4. Yemeklerden önce veya yemeklerle birlikte su içmeyin. Çünkü yemeklerle birlikte alınan su erken doymanızı sağlar. Günlük almanız gereken 2 litre suyu yemeklerden sonra veya öğün aralarında tercih edin.

5. Sağlıklı kilo artışını abur cubur yiyeceklerle değil besin değeri yüksek gıdalar ile sağlamak en doğru yoldur. Örneğin, balık, süt, yoğurt, peynir sıklıkla tüketmeniz gereken gıdalar arasında olmalıdır.

İşte sizin için örnek bir şişmanlama diyeti:

SABAH

2 orta dilim ekmek, 2 kibrit kutusu kadar beyaz veya kaşar peynir, 4-5 adet zeytin, 2 yemek kaşığı kadar pekmez veya reçel, domates, salatalık, biber.

ARA

1 su bardağı süt (2 yemek kaşığı pekmez ile), 5 adet tuzlu bisküvi, 1 adet meyve.

ÖĞLE

1 kase domates çorbası (kaşarlı), 1 porsiyon etli sebze yemeği, 1 porsiyon pilav veya makarna, 2 orta dilim ekmek, 1 kase yoğurt, 1 adet meyve.

ARA

1 porsiyon fıstıklı tel kadayıf.

AKŞAM

1 kase çorba, 1 porsiyon kurubaklagil yemeği, 1 porsiyon pilav veya makarna, 100 gram ızgara et, ton balıklı salata, 2 orta dilim ekmek, meyve.

GECE

1 su bardağı süt (2 yemek kaşığı pekmezle), 4-5 adet bisküvi, meyve.

Devamını okuyun >>>

Kilo Almak Için Püf Noktalari

Çevremizde kilo vermek isteyenlerin aksine kilo almak isteyenlerin de karsimiza çiktigina tanik olmusuzdur. Öncelikle enerji tüketiminin enerji harcamasindan az oldugu durumlarda kilo alamama durumu ile karsilasilacagini belirtmekte yarar var. Bu durumun yani sira kilo alamamanin birkaç sebebi olabilir: Kisi sigara içiyorsa bu durum besinlerin gerçek kokusunu ve tadini algilamasina mani olarak istahini baskilayabilir. Bagirsak kurtlari tüketilen besinleri sizinle paylasir. Gaita (diski) testi ile bagirsaklarda parazit olup olmadigi test edilebilir. Bir de hormonal nedenlere bagli olarak kilo alamama durumu gerçeklesebilir. Tiroit hormonlari ve böbreküstü bezlerinin çalisma durumu bu soruna yol açabilir. Fazla kilo nasil kalp - damar hastaliklarina yol açiyorsa, asiri zayiflik da böylesi bir sonuca, adet düzensizliklerine, kansizliga vs yol açabilir. O nedenle kilo almak için asagidaki önerilere dikkat etmekte yarar vardir:


- Ana ögünlerinizde besin çesitliligine önem verin. 4 temel besin grubunu (et ve türevleri, süt ve süt ürünleri, tahil grubu, sebze ve meyveler) bir arada tüketin.


- Mümkünse süt - yogurt miktari arttirin.


- Sütünüze nesquik, seker, bal veya tercihen pekmez ilave edin.


- Yogurdunuza toz seker veya pudra sekeri ekleyin.


- Aralarda hamburger yenilmesi, sekerli limonata veya taze sikilmis meyve suyu içilmesi de kilo almaya yardimci olmaktadir.


- Ayrica yagli tohumlar (findik, yerfistigi, badem, ceviz) ve kuru meyveler kilo alma konusunda oldukça önemlidir.


- Muhallebi üzerine 1 - 2 kasik findik veya ceviz içi konulmasi hacim olarak bir artis saglamazken besin içerigi ve enerji açisindan önemli bir artis saglamaktadir.


- Ayrica kabak tatlisi, meyve jölesi, komposto, hosaf, sütlü tatlilar (dondurma, sütlaç, muhallebi, kazandibi, puding), tahin - pekmez gibi tatlilar da saglikli bir sekilde kilo almanizi saglayacaktir.


- Özellikle yatmadan önce tatli yemeye özen gösterin.


- Makarnanin üzerine sos, peynir, yogurt, kiyma gibi ilaveler yapilmasi kilo almaya yardimci olabilmektedir.


- Seker, kolesterol, tansiyon yüksekligi, karaciger yaglanmasi veya safra kesesinin alinmasi gibi bir probleminiz yoksa, her gün bir adet haslanmis yumurta yiyin.


- Ögünlerde yagda kizartilmis, çok yagli yemekler yer almamalidir.


- Yiyeceklerinizi haslama, izgara yapma, bugulama veya firinda pisirme yöntemleri ile hazirlayin.


- Kati margarinlerden ve tereyagindan uzak durulmasi gerekmektedir. Tercihen zeytinyagi, misirözü yagi, soya yagi, kanola, bitkisel karisim yaglar veya findik yagi gibi bitkisel sivi yaglar kullanilmalidir.


- Zayifligin bir nedeni de psikolojik oldugu için ferah, rahat ve temiz bir ortamda yemek yenilmesi gerekmektedir.


- Yemekler çok hizli bir sekilde yenilmemelidir.


- Sadece yasamak için yemeyin, biraz da yemek için yasayin.


- Tikanmaya yol açmamasi adina yemekle birlikte çok fazla sivi almayin.


- Mümkünse ögün atlanmamali, günde 6 ögün beslenilmelidir.


- Ögünler 3 ana, 3 ara ögün seklinde olmalidir. Ögün aralari 2 - 3 saat kadar olmalidir.


- Sigarayi içiyorsaniz birakin. Devamını okuyun >>>

Polenli Macun (Kilo Almak İçin)

Ürün Tanıtımı


-Kilo almaya yardımcı olur.

-Sindirim sistemini düzenler.

-İştah açıcıdır.

-Besin değeri yüksek bir besleyicidir.

-Kemikleri geliştirir vücuda zindelik verir.

-3 Yaş üzeri çoçukların gelişmesinde aktif rol oynar.

-Demir potasyum fosfor ve magnezyum eksikliğini giderir.

-Bağırsak paraziylerini döker.

KULLANIM ŞEKLİ:Yemeklerden 20 dk önce 4 öğün aç karnına 1 tatlı kaşığı alınması tavsiye edilir

Devamını okuyun >>>