2 Kasım 2007 Cuma

Kilo Vermek Kadar Almak da Çok Zor

Kilo vermek kadar almak da çok zor

Çoğu insan zayıflamak için haftalarca diyet ve spor yaparken; kimileri var ki, ne yerse yesin bir türlü kilo alamıyor. Bu gruptakilerin birkaç kilo için bile çok büyük uğraş verdiğini söyleyen Dyt. Fatmagül Yılmaz, 'Sabır isteyen bu süreçte haftada yarım kilo aldırmak bile başarı' dedi.



Birçok insan kilo vermeye çalışırken, öyle bir grup var ki, ne yaparsa yapsın şişmanlayamıyor. Kilolu olanların imrenerek baktığı bu insanlar birkaç kilo almakiçin çırpınırken, zayıflığın getirdiği çeşitli sağlık problemleri yaşıyor. Yaşı ve boyuna göre kilosu düşük kadınlarda adet düzensizliği görüldüğünü söyleyen Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, "Yaktığı enerjiden daha az enerji alanların kilo alması mümkün değildir" diyor.

BİRÇOK NEDEN VAR
Bunun dışında kilo almanın önündeki bir engelin de dışkıda parazit sorunu olduğunu belirten Yılmaz, "Ayrıca tiroit bezimiz normalden fazla çalışıyorsa (Hipertireodi) kişinin metabolizmasının daha fazla yakmasına ve kilo vermesine yol açar. Bunları eleyebilmek için kişi doktor kontrolüne yönlendirilir" şeklinde konuşuyor. Bunlardan hiç biri yoksa da kişinin beslenme düzeyini toparlamak gerekiyor. Kilo almak, kilo vermekten daha zorlu bir süreçtir ve sabır ister. Diyetisyen Yılmaz, tedavi sürecinde hastaya haftada yarım kilo aldırdıklarında kendilerini başarılı saydıklarını vurguluyor. Birden bire çok hızlı kilo alımları da sağlıklı olmuyor. Hızlı kilo almak ciltte yırtılmalara yol açıyor ki; bu yırtıkların tedavisi yoktur.

BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ
Kilo alma programında yavaş yavaş kişinin günlük beslenme düzeyine eklemeler yapılır. Diyetin yağ, protein ve karbonhidrat dengesi önemlidir. Sadece yağ değil, kişinin kas kazanması da gereklidir. Bu nedenle; öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem verin. 4 temel besin grubunu (et ve türevleri, süt ve süt ürünleri, tahıl grubu, sebze ve meyveler) bir arada tüketin. Az ve sık öğünler olabilir. Bu nedenle öğün atlamamak önemlidir. Mide bulantıları olmaması için bir öğünü kendi içinde ikiye bölebilirsiniz. Diyetisyen Fatmagül Yılmaz'ın bu konudaki önerileri ise şöyle:

ÖNEMLİ ÖNERİLER
* Mümkünse süt- yoğurt miktarı biraz artabilir. Süte kakao, şeker, bal veya tercihen pekmez ya da nesquik ilave edilebilir. Tadı ve kokusu değiştiği için daha rahat tüketilebilir.

* Şekerli limonata veya taze sıkılmış meyve suyu da kilo almaya yardımcı olmaktadır.

* Fındık, yerfıstığı, badem, ceviz ve kuru meyveler kilo alma konusunda oldukça önemlidir.

* Makarnanın üzerine sos, peynir, yoğurt, kıyma gibi ilaveler yapılması kilo almaya yardımcı olabilmektedir. Makarnanın kendisinden çok sosları kilo almayı sağlar.

* Şeker, kolesterol, tansiyon yüksekliği, karaciğer yağlanması veya safra kesesinin alınması gibi bir probleminiz yoksa her gün bir adet haşlanmış yumurta veya omletler tüketilebilir.

* Öğünlerde yağda kızartılmış, çok yağlı yemekler yer almamalıdır çünkü bunlar mide bulantılarını artırır. Ayrıca sağlıklı kilo alımı sağlamaz.

* Etleri sağlıklı olması için haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlayın.

* Katı margarinlerden uzak durulması gerekir. Tercihen zeytinyağı, mısırözü yağı, soya yağı, bitkisel karışım yağlar veya fındık yağı gibi bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Kolesterol sorununuz yoksa tereyağı da, kahvaltı da ya da yemeklerde karışım halinde kullanılabilir.

* Zayıflığın bir nedeni de psikolojik olduğu için ferah, rahat ve temiz bir ortamda yemek yenilmesi gerekmektedir.

* Yemek yavaş yenmelidir.

* Yemekle birlikte çok fazla sıvı almayın.

* Sigara içiyorsanız bırakın.

Devamını okuyun >>>

Kilo Alma İle İlgili Ürünler

uygulamak ve kilo vermede olduğu gibi yavaş kilo alınmasını hedeflemek önemlidir.

Araştırmalara göre bir sporcunun kilo kazanması haftada 300-600 gr civarında olmalıdır. Bunun aşağısı veya yukarısı pek iyi sonuçlar vermemektedir. Bunun için temelde, genel olarak günlük enerji gereksinimine ilave edilecek 1000 kalori fazlalık yeterli olacaktır. Egzersiz programlarında çalışma açısından da, her kas grubu için az hareket, az set ve tekrarlar uygulanacaktır. Beslenmeye gereğinden fazla yer vermek ise, gereksiz yağ birikme sorunu yaratacaktır.

Burada amaç kas kütlesinin artmasını sağlamaktır. Bu nedenle kilo artışı, uygulanmakta olan sporla birlikte yürütülürse sağlıklı ve verimli olacaktır. Aksi halde fazla kalori alımından dolayı sağlanan kilo artımı yağlanma sorunu yaratacaktır.



Kilo verme programlarında olduğu gibi, kilo alma çalışma ve tekniklerinde de önemli olan temel unsur öğün sıklığı ve beslenme maddelerinin çeşididir. Mutlaka iyi bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve 3 ana öğün dışında iki kez de ara öğün alınmalıdır. Bu öğünler de genellikle çeşitli besinlerden alınan kaliteli protein ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden oluşmalıdır.

Bitkisel proteinlerde, vücut için hayati önemi olan amino asitler bulunmadığından, hayvansal proteinlerce zengin bir beslenme uygulanmalıdır. Ancak maddi sorunlar nedeniyle, hayvansal proteinlere ağırlık verilememesi durumunda, beslenmeyi en azından günde 1 kilo kadar sütle takviye edip, buna 1 yumurta ilavesi ile bu eksiklik giderilebilir. Vejeteryenler'in ise sportif aktiviteleri bu nedenle sorun olabilir. Bunu gidermek için, fındık, ceviz gibi kuru yemişleri, tahıl, baklagiller ve çeşitli kök bitkileri birarada beslenme programlarına alarak, eksik amino asitleri tamamlayıcı bir, çeşitli gıda uygulamasına gidebilirler.

Büyüme çağında spor yapanlarda ise beslenme daha çok önem kazanmaktadır. Aileler genellikle çocuklarının spor yaptığını düşünerek düzgün ve çeşitli besinler içeren sofralar hazırlarlar. Fakat aile yaşantısı düzenli olmayan yetişme çağındaki sporcular tek yönlü dengesiz beslenme alışkanlıkları ile karşı karşıya kalırlar. Örneğin sandviçler, hamburger, lahmacun, tost vb. gibi yiyecekler temel besin haline gelmektedir. Hatta normal aile yaşantısı olanlar dahi bu tür beslenme alışkanlıklarını sürdürmektedirler. Bu durumlarda dahi beslenme mutlaka protein içeren yiyeceklerle takviye edilerek, eğitici ve yöneticilerin de konuyu takip etmek suretiyle, beslenmenin normal hudutlar içine alınmasını sağlamaya çalışarak takip etmesi mümkündür.

Bunların dışında yiyeceklerin mutlaka temiz ve beklememiş olması, vitamin içeriğinin de korunmuş olması çok önemlidir.

Devamını okuyun >>>