4 Nisan 2008 Cuma

Diyet İlkeleri

Diyet boyunca kararlı ve sabırlı olmalısınız!
Her şeyin başı sağlıklı olmaktır ve bu da ancak uzun bir süreç içerisinde mümkündür.


Belli bir tarz dahilinde, genellikle kilo vermek amacı ile yapılan yeme ve içme davranışlarının tümüne diyet diyoruz. Bazı durumlarda kilo almak için ya da vücuda giren besinlerin miktarını düzenlemek için de diyet uygulanmaktadır.

Genellikle vücuttaki fazla yağ miktarını azaltmak ve vücut ölçülerini istenilen kıvama getirmek için belli bir plana bağlı kalarak yediklerimize dikkat ederiz. Bu amaca yönelik birçok farklı zayıflama diyeti bulunmaktadır. Bunların içinden bünyenize en uygun olanını bulmalısınız. Unutmayın, herkesin metabolizması ve hayat tarzı farklıdır. Bunun sonucu olarak da herhangi bir tanıdığınız için mucizeler yaratmış bir diyet, sizin vücudunuzda aynı etkiyi göstermeyebilir.

Bilimsel Diyet Prensipleri

Başarılı bir zayıflama diyeti, vücuda alınan kalori ile vücuttan atılan kalorinin hesap edilip, yemek yeme düzeninin ona göre kurulmasından geçer. Vücuda alınan kalori vücudunuzun yaktığından daha az ise zaman içinde vücuttaki yağlar yakılmaya başlanacak ve bu da kilo kaybıyla sonuçlanacaktır.

Kalori dengesini sağlamak, vücuda alınan besinleri sınırlamak veya besinlerin dağılımını kontrol etmekle mümkündür. İştahınızı etkileyen teknikler fazla yemek yeme isteğinize etki ederek vücuda alınan kalori miktarını sınırlayabilir. Midenizi dolduran ve tokluk hissi veren besinlerle, birtakım iştah kapatıcı bitkisel ilaçlarla ve egzersiz yaparak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Egzersiz ve form tutma programlarının temeli, vücuttan atılan kalori miktarına etki etmektir. Sağlıklı bir diyetle uygulandığında düzenli egzersizin kilo kaybına olan katkısı kanıtlanmış bir gerçektir.

Günlük aldığınız kalori miktarı, harcadığınız kalori miktarından 500 kalori eksik olduğu takdirde, 1 haftanın sonunda 454 gr. yağ yakmış olursunuz.

Zayıflama diyetlerinde, kas erimesini önlemek için ağırlık çalışabilir veya protein ağırlıklı beslenebilirsiniz.

Kalori hesabı yaparken tek tip beslenme yerine, her besin grubundan yeterli miktarda aldığınızdan emin olmalısınız. Meyve, sebze, Mavi Yeşil Yağsız süt ve diğer süt ürünlerini tüketmeyi asla ihmal etmemelisiniz.

Devamını okuyun >>>

Doğru Uzmanı Bulma

Diyet yaparken bir uzman bize nasıl yardımcı olabilir?
Hepimiz az çok diyet prensiplerini, diyet yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyoruz. Ama yardım şart!

Kilo vermek başlı başına planlı ve programlı olmayı gerektiren bir süreçtir. Diyet yapmaya karar verdikten sonra bir diyetisyenin yardımıyla almanız ve almamanız gereken besinlerin bir listesini oluşturabilirsiniz. Hangi besinlerden ne kadar almalısınız? Uzman kişi sizin için en uygun olan diyeti bulmaya yardımcı olur, bunu bir programa oturtur, hatta zaman zaman gereğinden fazla kilo vermenizi önleyebilir.

Doğru bir uzman, size sizin tercihleriniz üzerinden bir plan hazırlar. Bunun için size kişisel tercihlerinizle ilgili bir çok soru soracaktır. Hangi yiyeceklerden hoşlandığınızı, hangilerinden sakındığınızı, beslenme alışkanlıklarınızı, çalışma saatlerinizi gözüne alarak sizin için en verimli diyeti hazırlayıp uygulamanıza yardımcı olur.

Diyetisyenlerin size yardımcı olabilmeleri için onlara karşı dürüst olmanız gerekmektedir. Genellikle sizden günlük yediklerinizin bir listesini isterler. Bu listeyle neyi ne kadar uyguladığınızı tespit edip, listede yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda sizinle listeyi tekrar gözden geçirip, yeni alternatifler sunarlar.

Diyetisyenler, standart diyetler yerine kişiye özel diyet listeleri hazırlarlar. Bu kilo vermenin en önemli ilkelerinden biridir. En az kaloriyi alarak değil, yapınıza en uygun olan diyeti uygulayarak zayıfladığınızda, kilo vermek sizin için bir işkence olmaktan çıkar. Hem sağlıklı hem de motivasyonunuzu yüksek tutarak istediğiniz forma kavuşabilirsiniz.

Şimdiye kadar kendi başınıza bir takım diyetler uyguladıysanız ve elle tutulur bir başarı gösteremediyseniz neden bir uzmanın yardımına başvurmayasınız?

Başarılı olamayışınız birçok faktöre bağlı olabilir. Bu faktörler biyolojik veya psikolojik olabilir. Diyetisyeniniz öncelikle sizden bazı tıbbi testler isteyecektir. Testlerin sonucuna göre; eğer kilo veremeyişiniz biyolojik nedenlere bağlıysa bu durum göz önüne alınarak diyetisyeniniz tarafından sizin biyolojik yapınıza en uygun diyet programı belirlenecektir. Kilo veremeyişiniz psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa, bu nedenler gündeme getirilerek onlar üzerinden bir program hazırlanacaktır. Varsa motivasyon eksikliğiniz giderildiğinde, en doğru şekilde fazla kilolardan kurtulmanız için artık hiçbir bahaneniz kalmayacak!

Devamını okuyun >>>