Kolesterol Düşüren Gıdaların Yan Etkisi - Kilo Almak | Kilo Vermek | Keten Tohumu | Diyet | Kilo Alma |






           

25 Kasım 2007 Pazar

Kolesterol Düşüren Gıdaların Yan Etkisi

Kolesterol düşüren gıda vitamin kaybına da yol açıyor...
İSTANBUL - Kandaki kolesterol oranını düşüren süt, yoğurt ve margarin gibi gıdaların yan etkileri ortaya çıktı. Türk Kardiyoloji Derneği’nin kongresinde; bu tip ürünlerin kolesterolü yüzde 15 oranında düşürdüğü, ancak beta karoten gibi yağda eriyen vitaminlerle ve likopen gibi antioksidanların da kaybına neden olduğu açıklandı.

Avrupa’da 3 milyar dolarlık bir pazara ulaşan fonksiyonel gıdalar Türkiye’de de hızla gelişiyor. Bunlardan biri de içerdiği bitki kimyasallarıyla bağırsaklardan kolesterolün emilimini azaltan ve kandaki düzeyini düşüren gıdalar. Piyasada süt, yoğurt ve margarin formunda satılan kolesterol düşüren gıdalar Türk Kardiyoloji Derneği’nin Antalya’da yapılan kongresinin de önemli tartışma maddelerinden biri oldu.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ GIDALARIN KULLANIMI
İçerdikleri bitki kimyasallarıyla kandaki kolesterol düzeyini düşüren gıdaları kalp hastaları kullanmalı mı kullanmamalı mı?

Bu sorunun yanıtı uluslararası araştırmaların ışığında Ulusal Türk Kardiyoloji Derneği kongresi’nde verildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aksoy, bu aşamada halka kolesterol düşürmek için bu tip ürünleri önermediklerini belirterek, “Halka bunu şu anda önermiyoruz. Kolestrolü düşürüyor ama ar kalp sağlığımızı ne kadar koruduğu henüz kesin değil. Kolesterolü düşürmesi kalp sağlığını koruduğu anlamına gelmiyor. Bunla ilgili yeterli veri henüz yok” dedi.

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLERİN KAYBINA YOL AÇIYOR
Kardiyoloji Kongresi’nde kolesterol düşüren gıdaların yan etkileriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Aksoy , bu tip gıdaların iki haftada kolesterolü yüzde 15 oranında düşürdüğünü ancak beta karoten gibi yağda eriyen vitaminlerle, likopen gibi kansere karşı koruyucu özelliği bilinen antioksidanların da kaybına yol açtığı uyarısında bulundu:
“Şu ana kadar bildiğimiz kanda bazı vitaminlerin azalmasına yol açabileceği bunların bağırsaktan emilmesini azaltabileceği şeklinde bazı yan etkileri var. Özellikle beta karotenin ve bazı antioksidanların azalmasına yol açabiliyor. Bu azalma yüzde 20-40 arasında değişiyor. Bu vitaminlerin ve antioksidanların azalmasının sonuçlarını şu an bilemiyoruz. Ama bizler bu vitaminleri azalttığından dolayı, hamilelerin, emziren kadınların ve 5 yaş altındaki çocukların bu tip ürünlerin kullanmamasını istiyoruz.”

KOLESTEROL YÜKSEKSE İLAÇ TEDAVİSİ ŞART
Bilim adamlarına göre kolesterol eğer çok yüksekse, bu tip gıdalar ilaç kullanılmadan yeterli olmuyor. 20 yaşın üstündeki herkesin her yıl düzenli olarak kolesterol düzeylerine ve kan yağlarına baktırmasını öneren Prof. Dr. Mehmet Aksoy, kolesterolü orta ve yüksek düzeyde olan kişilerin bu tip gıdalardan yarar görmeyeceğini belirterek şöyle konuşuyor:
“Kolesterolü yüksek hastalarda biz kalp sağlığı için ortalama yüzde 30-40 oranında düşüş sağlamayı hedefleriz. Bu oranın kolesterol düşüren gıdalarla sağlanamayacağı ortada. İlaç kullanılması gerekiyor. Bir de şöyle bir kolaycılık olmamalı. Biz egzersiz yapmayalım, güzel güzel kebap yiyelim, üzerine de bir yoğurt yeriz sorun çözülür şeklinde düşünülmemesi gerekiyor. Ancak ilaca, diyete ve egzersize rağmen yeterli düzeyde kolesterol düzeyi düşmemişse, ek katkı olarak bu gıdalar kullanılabilir.”

Hiç yorum yok: