Obezite Riskini Azaltma Önerileri - Kilo Almak | Kilo Vermek | Keten Tohumu | Diyet | Kilo Alma |






           

3 Nisan 2008 Perşembe

Obezite Riskini Azaltma Önerileri

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şişmanlığın birçok hastalığa zemin oluşturan, önlenmediği takdirde yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtildi.

Ülkede şişmanlığın görülme sıklığının gittikçe arttığı ve sağlık üzerindeki etkilerinin ciddi boyutlara ulaştığı vurgulanarak, şişmanlığın kan basıncını ve kolesterolü yükselttiği, kalp damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum yetersizlikleri ile kemik ve eklem hastalıklarının ortaya çıkış hızını artırdığı kaydedildi.

Bakanlık tarafından 2004 yılında yapılan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” araştırmasına göre, erkeklerin yüzde 21.2'sinin, kadınların ise yüzde 41.5'inin obez olduğu kaydedilerek, aynı araştırmaya göre ülkede düzenli fiziksel aktivite yapanların oranının sadece yüzde 3.5 olduğu bildirildi.

Obezite riskini azaltmaya yönelik uyarılar:
-Yiyecek alışverişi tok karnına yapılmalı,
-Yenmemesi gereken ve yüksek enerjili besinler satın alınmamalı,
-Alışverişe liste hazırlayıp çıkılmalı,
-Boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapılmalı,
-Öğün atlamadan sık aralıklarla azar azar yemek yenilmeli,
-Göz önünde yiyecek bulundurulmamalı,
-Yemekte küçük, salatada büyük tabak, servis yapılırken ise küçük kepçe seçilmeli,
-Tabağa yenecek kadar yemek alınmalı,
-Yemekler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğnenerek yenmeli,
-Yemek yerken başka aktiviteler yapılmamalı,
-Akşam yemeğinden sonra bir şey yenmemeli,
- Etli yemeklere yağ konulmamalı, yemeklerdeki yağ miktarı azaltılmalı, kızartma yerine haşlama yöntemi tercih edilmeli
- Bol su içilmeli.

Hiç yorum yok: